Hoppa till sidans innehåll

Styrelsen informerar

24 JAN 2019 09:26
  • Skapad: 24 JAN 2019 09:26

Styrelsen informerar

Det har idag den 23 januari framkommit, att de provsvar vi väntat besked om från SLU i Uppsala, konstaterar herpesviruset EHV-1 med neurologiska symptom.

Vid det första sjukdomsfallet, som inträffade den 4 januari, meddelade veterinären på SLU att hästen drabbats av något neurologiskt problem men att detta ej var smittsamt. Ägaren till den drabbade hästen har ännu inte fått något annat besked från Uppsala, där hästen omhändertogs och sedan avlivades.

I förra veckan upptäcktes att en ponny hade feber men utan andra symptom. Dagen därpå fick ytterligare en häst feber och då beslutade vi att stänga anläggningen. Därefter har händelseförloppet gått snabbt med flera febriga hästar och även med neurologisk påverkan på två hästar. Läget för dessa två individer är kritiskt och de behandlas i Uppsala. Säkerhetsnivån höjdes ytterligare och sedan den 22 januari är anläggningen helt stängd för besökare.

Först idag den 23 januari har vi fått besked, på omvägar kan tilläggas, att vi drabbats av EHV-1.

Viruset smittar ej till människor enligt uppgifter på sva.se.

Vad händer nu?

  • Anläggningen i sin helhet är satt i isolering
  • Stallet är stängt för alla besökare, både människor och djur, som inte behöver vistas på anläggningen.
  • De sjuka hästarna isoleras så gott det går i en nyinrättad sjukavdelning.
  • Kartläggning görs över vilka hästar som besökt andra anläggningar, tävlingar etc. och dessa anläggningar informeras av hästägaren.

När vi har tagit oss igenom sjukdomsstadiet följer sanering av anläggning m.m. Vi ber att få återkomma om det när det blir dags.

Är du elev på ridskolan?

  • Alla lektioner är tillsvidare inställda. Håll utkik på hemsidan efter uppdaterade nyheter.
  • Du ska tvätta alla dina kläder och skor. Textilier tvättas med tvättmedel i minst 60 grader. Skor rengörs noggrant, helst mekaniskt, och behandlas därefter med desinfektionsmedel.
  • OM du varit i annat stall ska du informera stallägaren om smitta hos Skånsta Ryttare

Föreningen Skånsta Ryttare kommer att vidta åtgärder för att utreda varför information om virussmittan inte delgivits oss i ett tidigare skede, trots många påstötningar på veterinärkliniken om provsvar från hästägaren till den först drabbade hästen. Inga förhållningsorder har lämnats.

EHV-1 är an anmälningspliktig smitta och ansvarig veterinärklinik har skyldighet att vidta en rad åtgärder vid konstaterad sjukdom.

Om du har frågor ber vi dig att i första hand maila till This is a mailto link eller This is a mailto link.

Styrelsen

Skribent: Annelie Egertz
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Skånsta Ryttare - Ridsport
Åkersberga Ridcenter
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: 0854022515
Fax: 0854065720
E-post: This is a mailto link

Se all info